accedir

dissabte, 20 de març del 2010

Anxoves, un altre patrimoni de la mediterrània

Recordo quan tenia tretze anys i ens van dir que una anxova costaria un duro. A casa pensavem que ja no vendriem ni una. Però la cosa encara podia enpitjorar. Les vedes de pesca, les baralles amb els francessos al golf de Biscaïa, i l'especulació derivada de tants factors, portaven les anxoves a preus astronomics.
Ben mirat, les anxoves poden reclamar la seva antiguitat. Deu sap desde quan les consumim, i si les van "inventar" els grecs, els romans o la tripulació d'Odisseo. Com sia, les anxoves sempre han gaudit d'una bona consideració, tant en lo gastronòmic, com mèdic. De fet, els savis renacentistes, les recomenaven com aliment saludable i plé de propietats.

En Tomàs, porta uns quants anys fent-nos la trïa del millor peix fresc per transformarlo en magnífiques anxoves. Al tractar amb el primer productor, hem aconseguit una calitat molt alta a un preu raonable. Que per molts segles!